Translator

Sunday, August 08, 2010

Perianal Abcess/Fistula: Satu Pembedahan

Tarikh: 04 Ogos 2010
Tempoh Di Wad: 3 Malam
Tempat: Kedah Medical Centre(KMC) Alor Setar, Kedah.
Tujuan: Fistulectomy     
Kos: RM4,060.00(All in)
Tempoh Penyembuhan: ±14 Hari

Sepatutnya pembedahan dilakukan pada awal bulan Julai 2010, namun aku pohon kepada doktor untuk  ditangguhkan kerana mahu memasuki beberapa event basikal (Thompson Trail & NTMTBA 10) dan selepas itu boleh berehat panjang di bulan Ramadan.
Permulaannya apabila aku mendapati ada ketumbuhan di sekitar (± 2 in.) dari anus, aku menganggap sebagai bisul biasa dan tidak mempedulikan sangat. Bila kerap berlaku dan tidak sembuh-sembuh lalu berjumpa doktor dan dimaklumkan bahawa ianya bukanlah buasir dan dipanggil perianal abcess/fistula yang berpunca dari bakteria. Aku diberi rawatan antibiotik hampir 5 bulan, namun tiada perubahan, lalu ambil keputusan berjumpa doktor  pakar (Dr. Ho Kok Chuan - bagus Dr. ni) di KMC dan dia mencadangkan satu pembedahan dilakukan.

Maklumat lanjut mengenai Perianal Abscess KLIK SINI

Bagaimana pembedahan dilakukan?

Tak tahu kerana tak sedar .. Aku  telah dibius separuh badan. Hanya terasa seperti perut/usus ditarik-tarik (Uhh!! walaupun tak sakit namun  sungguh merengsakan) Prosedur pembedahan ± 45 minit. Kencing dipasang tiub, selepas dibuang tiub, aku tidak  boleh kencing (seksanya) kerana prostate aku membengkak, terpaksa dipasang semula tiub kencing(Aduhh sakit juga bila dipasang semula). Syukur kepada kita yang boleh kencing dengan sempurna. Selepas diberi ubat, keesokkan harinya aku pulih semula dan dibenarkan keluar hospital.
Dirumah, luka ini terpaksa direndam 2 x sehari di dalam air garam untuk pembersihan dan penyembuhan. Lebihkurang 2 minggu lukapun  sembuh.

3.00pm daftar - 6.00 pm masuk wad pada 03/08/2010
 
Inilah fistula tsb(Gambar dari Internet)
Kalau dibiarkan mungkin jadi begini (Gambar dari Internet)
Prosedur yang dilakukan kepada aku adalah seperti gambarajah di atas. External drainage sebesar duit 10 sen dibiarkan terdedah. Proses penyembuhan dari dalam disamping ubatan.

Gambar di bawah mungkin sebahagian dari prosedur yang dilakukan. diambil dari internet.(Mungkin tidak sama prosedur yang dilakukan disini) tapi marilah kita kongsi bersama:-
MUNGKIN GAMBAR YG DIPAPARKAN MENGGANGU SEBAHAGIAN PENGUNJUNG: MAAF TETAPI NIAT PENULIS ADALAH UNTUK BERKONGSI PENGALAMAN DAN MAKLUMAT KERANA RAMAI DILUAR SANA YANG MENGHADAPI MASALAH YANG SAMA TETAPI MALU UMTUK BERCERITA.

 
 
 

30 comments:

  1. Assalamualaikum..adakah encik dh sembuh sepenuhnya slpas pmbedahan?? Saya juga ada masalah fistula tp blm rujuk kpda pakar.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah ..sudah hampir 4 tahun berlalu. Tidak berlaku semula. Penyakit ini boleh berulang kerana ia berpunca dari bakteria.. Jaga permakanan

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum encik..sy pun baru tahu saya kena fistula... dah 4 tahun rasanya...skrg ni sy barudaftar insuran...saya nak tanya...insuran tu boleh ke cover kos pembedahan ?

    ReplyDelete
  4. aslkm..makanan apa yg x boleh dimakan selepas sembuh penyakit ini? sy br 2 thn selesai pembedahan..kini ia berulang lg...

    ReplyDelete

  5. syu indah kosmetik1 February 2016 at 08:37
    Assalmkum.. Kepada yg berkhendak penawar fistula boleh hubungi saya whatssap 0134268897

    ReplyDelete
  6. Assalmkum.. Kepada yg berkhendak penawar fistula boleh hubungi saya whatssap 0134268897

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..saya baru lakukan pembedahan fistula nie 2 hari lepas..
    Semalam dah discharge dr hospital..
    Bak tanya,cik cuci luka tu manual atau pergi klinik hari2?lps tu lubang luka yg terdedah tu doktor masukan kapas atau biarkan ia terdedah selepas kita keluar dr hospital?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..saya baru lakukan pembedahan fistula nie 2 hari lepas..
    Semalam dah discharge dr hospital..
    Bak tanya,cik cuci luka tu manual atau pergi klinik hari2?lps tu lubang luka yg terdedah tu doktor masukan kapas atau biarkan ia terdedah selepas kita keluar dr hospital?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam
      SAya cuci luka sendiri dengan ubat yang diberi .. dan direndam luka dengan air garam melalui bekas khas. luka itu dibiarkan terdedah agar dapat kesembuhan sendiri. Hampir seminggu luka itu akan kering. dan sembuh sepenuhnya dalam 2 minggu .

      Delete
    2. Assalamualaikum.encik amir sazley..sy pn bru bedah fistula.tp dktr suh letak kain (bactigras) dlm luka slama 2 mggu.utk ngelak kulit tu mlekat.nak bg tumbuh isi katanya..encik pn mcm tu ke?

      Delete
    3. Assalamualaikum..encik amir..nak tanya,lepas pmbedahan tu kna letak kapas tak dlm tu?sy pn bru operate bnda sama.tp dktr letak kapas (bactigras) spyg luka xmlekat..nak bg isi tumbuh katany..slama 2 mggu kna buat.sama tak prosedur?

      Delete
  9. Asalammulaikumnak,nak Tanya sikit, sekarang ni Beruang balik tak Fistula encik tu? Sebab last comment encik 2014, saya ni baru kena Fistula. Tengah mencari Dan baca pengalaman orang. Kalau boleh WhatsApp lah saya hadi 01126392805. Bernikah saya advice, saya pun dah buntu mencari dan mencuba pelbagai ubat. Masih belum sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy terjumpa satu blog yg kata nya cuba ikhtiar melalui penggunaan jelly gamat serigama luxor utk d makan dan gel gamat serigama luxor utk d sapu d luar fistula.. boleh d dapati d farmasi @ toko2 jamu.. kata nya dlm 2 minggu membuahkan hasil, sy masih lg mencuba.. Mana tau kuasa Tuhan fistula ni boleh sembuh dengan sendiri.. ikhtiar lh dulu..

      Delete
    2. Selepas menggunakan jelly gamat untuk minum dan sapu tersebut adakah encik telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit fistula ini ? Saya juga ada terbaca mengenai ubat tersebut tapi belum lagi mencubannya. Sekirannya badan saya tidak cukup serat atau makan makanan pedas fistula asyik timbul dan menjejaskan waktu bekerja saya di ofis. Nak duduk terlalu lama amat menyakit kan. Kalau boleh saya ingin merawat penyakit ni nelalu ubat-ubatan dan tidar perlu melakuan pembedahan. Harap encik boleh share

      Delete
  10. Maaf Lambat membalas .. Alhamdulillah sehingga kini (dah 6 tahun) tidak berulang fistula tersebut

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah banyak pengetahuan tentang fistula dapat sini... Saya dah buat pembedahan 16 ogos 2016... Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm mana pembedahan tersebut tuan? Boleh share sikit? Sakit ke? Sebab saya mohon pada pihak hospital untuk hold dulu operation saya.. percubaan saya dengan kaedah alternatif nampak menjadi..

      Delete
    2. Kaedah yg mcmna tu? Boleh share tak?

      Delete
    3. salam,kaedah alternatif mcm mana ye?saya mengidap fistula selama 7bulan.

      Delete
  12. Replies
    1. Salam..kena fistula dh 3 thn..igtkn bisul biasa tp dh 3x jd kt tmpt yg sama..prgi klinik doktor bagi ubt antibiotik & tahan sakit je..Bln 4 2016 tumbuh balik tp x smbuh2..Doktor syak fistula sbb jd tmpt yg sama..So saya diarahkan utk ke hsptl pttajaya utk rawatan susulan dan disaran lakukan pembedahan..saya bru buat pembedahan fistula pd 1/11/16...masuk wd 31/11 sbb ada drh tinggi..kena bius kt tulang belakang..memang sakit..doktor buat mcm org nk bersalin..mengangkang kaki ke atas..mse pembedahan x rse sakit pn sbb pakai bius sparuh..ikat kt track fistula..lpas selesai kena baring hingga 8 jam, bru kaki boleh gerak balik..ddk wad 1 hari lg then esoknya dh boleh blik..skrg mkn ubat antibiotik & syrup utk mudhkn buang air besar..mkn pn kena kontrl..mkn bubur nasi spaya senang buang air besar..jahitan ok tp ada cairan kemerahan masih keluar..mkin dlm proses penyembuhan kot..

      Delete
    2. Salam encik. Nak tanya. Saya baru 8 hari selepas pembedahan. Jahitan dah ok cuma darah dan cairan masih keluar. Normal ke camtu. Encik masa lalui keadaan ni bagaimana ya. Harap dapat berikan sedikit info.
      Terima kasih

      Delete
    3. Alhamdulillah saya tidak mengalami keadaan sebegitu .. tapi tidak tahulah yang lain, mungkin mereka boleh berkongsi

      Delete
  13. Salam..saya bru buat pembedahan fistula dlm 1cm dr lubang dubur kemarin 1/11/2016..asalnya mcm bisul. sejak 3 thn lepas dn berulang ulang..dh cuba minum jelly gamat tp x sembuh pn.Bln 4 lps jd lg dn x sembuh smpi buat pembedahan kemarin..dktr bagi bius separuh dan kita x rse sakitpn selepas dibius..cuma masa dktr suntik ubat bius di bhg tulang belakang memang terasa sakit..dlm 45 minit rasanya proses ini...3 hari di wad saya pn dibenarkan keluar..tapi masalahnya ada sedikit darah & cecair keluar melalui tmpt luka tu..adakah untuk sementara waktu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam macamana dengan fistula, ok dah ker

      Delete
  14. saya baru lepas kene bedah ( perianal abscess ) ni ( 22 dec 2016 ) cost hampir RM7040.24 nasib under panel insurance , doktor kate disebabkan sembelit dan jangkitan kuman di kalenjar , sebelum operate, sakitnya ya allah je yang tahu, demam silih ganti, peluh malam, badan jadi letih, lesu, emosi terganggu, mood x tentu arah... lepas operate terus lega, tapi sakit bila jururawat masukkan kain kasa tu dlm lubang tebuk sedalam 6cm... mcm nak lari terjun banggunan..

    ReplyDelete
  15. Mane nak cari duit sebayak tu berubat fistula ni.. Sedih sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kerja swasta..buat pembedahan di hospital kerajaan..warded selama 2 hari..3 mac 2017 masuk ward, malam tu operation..4 mac 2017 discharge..total kos rm26 jer..rm5 kos checkup sopd (surgery out patient dept)..rm1 kos dressing hari2..skrg tgh layan dressing lagi..harap luka cepat kering..hospital melaka..

      Delete
    2. Adakah penyakit fistula datang mengganggu lagi selepas pembedahan encik tersebut ?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...