Translator

Tuesday, December 25, 2012

Bukit Temin: Mencari Puncak, Mengayuh Di Kakinya

IMG_3866

Tarikh :  Sabtu, 22 Disember  2012  
Mula/Akhir : 8.00am /10.30am
Mula :Kg. jenalik, Changloon,  Kedah Darulaman
Trek : Bukit Temin, Changloon, Kedah 
Jarak Kayuhan : ± 11.5 Km  (Naik & Turun & Pusing)
Kehadiran: 2 Orang 
Coordinate: N6° 23.776 E100° 26.033 (Puncak)

Bukit Temin terletak berdekatan dengan Changloon. Ketinggiannya hanyalah ± 150 meter sahaja dan memanjang selari dengan Lebuhraya Utara Selatan. Dulu rakan-rakanku sering mengajakku untuk mandi di tangki air yang terletak di bahagian utara bukit ini. (Beberapa rakan Changloonku pernah mengayuh sehingga ke tangki air ini). Sebelum ke sini aku meninjau dahulu dengan  bertanyakan kepada beberapa penduduk tempatan laluan untuk ke sana dan denai yang  ada di atas.

Hari ini hanya aku dan Md. Noor sahaja yang meninjau laluan ini.. Kami bermula di km 13 Lebuh raya Utara Selatan(berhampiran AEON Nursery). Hujan yang turun petang semalam membuatkan suasana di sini berkabus dan dingin NAMUN ia juga menyebabkan tayar kami dibaluti dengan selut. Perjalanan kami santai sahaja kerana perlu mendaki bukit yang agak curam melalui teres yang dibina. Sampai di puncak (150 meter) aku mencari ‘permatang’ dan meninjau laluan/denai yang boleh diikuti. Memang ada laluan yang sudah dipenuhi dengan pokok-pokok renek TETAPI dalam suasana selepas hujan ini , hatiku berasa tidak sedap untuk meneruskan perjalanan lantas membatalkan misi ini dan turun sahaja. (Jarak dilalui 3.1km)

Selepas itu kami hanya mengelilingi bukit ini sejauh 8.3km sahaja. Mula-mula kami menyusuri jalan Bendang Perang sehingga ke Tangki air kemudian melalui single trek yang sedikit mencabar sehingga ke Kampung Jeragan dan seterusnya keluar ke Lebuhraya Utara Selatan dan berakhir di tempat permulaan. Dalam pemerhatianku ada beberapa lokasi yang berpotensi untuk di cari dimana ada denai sekitar kebun getah yang pasti mencabar dengan akar-akarnya.

 

Bukit Temin

Laluan Kuning adalah laluan mencari puncak.. Warna hijau adalah trek Kg. Jeragan

IMG_3859

Tudia Bukit Temin, tak tinggi mana aihh .. khabarnya ada batu (spesel) di atas sana

IMG_3864

Md. Noor dok tunjuk rumah dia

IMG_3869

Menghijau … Cantik permai di kampung sana

IMG_3871

Diseluputi kabus pagi - Dipuncak Bukit Temin : 150 meter

IMG_3874

Reward DH ..tayar pun dah dibaluti selut

IMG_3878-horz

Bukit Tangki, kini dah berpagar dan berkunci

IMG_3882-horz

Single trek yang menarik ..

IMG_3885

Di Loji pembersihan air Kg. Jeragan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...