Kimchi adalah makanan kegemaran rakyat Korea. Ia diperbuat dari sayuran yang diperap yang terdiri dari kobis, lobak, garam, serbuk cili, green onion, bawang puteh, halia, sos ikan dan lain-lain lagilah. Menurut Health Magazine Kimchi adalah antara World's 5 Healthiest Foods. (Lentils, Yogurt, Natto & Olive Oil). Kaya dengan Vitamin A, B1, B2, C, Niacin, Lipid, Protin, gula dan lain-lain lagi. Proses pemeraman menghasilkan banyak bakteria berguna iaitu lactobacillus yang sangat baik untuk proses penghadaman. Ianya berguna untuk mencegah kanser kolon. Kandungan fiber dalam kimchi dapat menurunkan bad cholesterol di dalam darah kita.
Aku diberi peluang untuk mempelajari cara-cara membuat makanan ini di sebuah pusat @ sekolah khas yang terletak di Myeongdong, Seoul. Penerangan dan tunjuk ajar diberikan dengan lengkap dari asal-usul, bahan dan sebagainya. Kebersihan pembuatan amat dititikberatkan dimana kami perlu memakai apron dan sarung tangan semasa membuatnya. Kami juga diberi peluang merasai kimchi sotong(mentah)..hmm rasanya sedap jugak. Untuk makluman terdapat lebih dari 100 jenis kimchi di Korea ini.
Selepas itu berpeluang mencuba pakaian tradisional Korea yang dikenali sebagai ‘hanbok’
‘Perkakas’ membuat Kimchi dan tunjukajar dari Aweks
Hasil kerjatanganku
Pakat merasai keenakkan ‘kobis perap’
Kimchi halal
Bergaya dengan Pakaian Tradisional Korea
No comments:
Post a Comment