Translator

Saturday, May 17, 2014

Masjid Kerisik:

Tarikh :   03 Mei 2014
Lokasi : Kampung Krisek, Mukim Tanjung Luluk, Pattani, Thailand       
Coordinate: N6 52.382 E101 18.201

Tidak sempurna kunjungan anda ke Fatani andaikata tidak bertandang ke Kampung Krisek,  mukim Tanjung Luluk, Mueang Pattani untuk melawat dan menjejak kaki ke Masjid Krisek (Kruese).

Kononnya masjid ini pernah dikunjungi oleh pahlawan Melaka terbilang iaitu Hang Tuah (hmmm…???) Namun dari catatan sejarah, ianya dibina diera pemerintahan Sultan Muzaffar Shah (1530 – 1564) dan sehingga kini kelihatan seperti tidak siap sepenuhnya. Dengan bata-bata merah yang disusun dengan mengunakan putih telur sebagai pengikat/penguat (pengganti simen), tiangnya yang bulat dengan rekaan pintu berbentuk selekoh tajam, kelihatan ia seperti kota lama di kawasan tanah tinggi. Sebenarnya konsep binaannya adalah mirip kepada Timur Tengah, pintu gerbang laluan utama mirip gerbang Kuil Hindu atau dikenali sebagai Gapura manakala bentuk gerbang dan tingkap menyerupai konsep moor di Sepanyol.

Pada zaman pemerintahan Raja Hijau (1584-1616), masjid ini diberi pembaharuan dengan sentuhan dan garapan istimewa tukang dari Cina iaitu Lim Tau Khiang. Sejak itu, ia diubahsuai beberapa kali termasuk ketika pemerintahan Long Yunus dan Tuan Sulung. Namun, disebabkan keadaannya terlalu uzur dan usang, ditambah pula ekonomi Pattani lumpuh akibat peperangan, sultan mengambil keputusan membina masjid baru di Kampung Bana. Kesannya, Masjid Krisek ditinggal terbiar sehingga bersemak-samun.

Bagaimanapun, oleh kerana nilai sejarahnya, pada 1935, Jabatan Arkeologi dan Antikuiti Thailand mengisytiharkannya sebagai tapak sejarah sekali gus memungkinkan kerja pemuliharaan serta pemeliharaan bangunan dilakukan pada 1957, 1982 dan 2004.

Masjid ini juga merakam sejarah berdarah dengan berlakunya peristiwa pembunuhan kejam beramai-ramai dalam masjid kerisik oleh tentera Thai pada pagi 28hb April 2004. Seramai 34 anak-anak muda yang berumur dari 16 hingga 34 tahun telah terkorban menandakan bermula dan bersemarak semula kebangkitan  perjuangan pembebasan rakyat patani.

Masjid Krisek adalah lambang pengorbanan masyarakat islam di bumi Fatani. Analogi kegagalan binaannya seperti gagallah jua Fatani dalam mendapat kemerdekaannya dari cengkaman Siam.

Bata-bata merah yang diikat dengan putih telor

kesan peluru masih kelihatan dipintu dan dinding yang menghadap ke jalan utama

Tempat wuduk

Tingkap kayu lama

Pandangan dalam masjid

Tampak sisi (bucu)

Peninggalan yang dipamer dihadapan masjid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...