Translator

Sunday, December 24, 2017

BDB Enduro Challenge 2017: Hati Kering Di Trek Basah

PC230006

Tarikh : Sabtu – 23  Disember 2017
Lokasi : Darulaman Trails, Jitra, Kedah DA
Koordinate: N6.24734° E100.44551°

DSC07879

Susulan kejayaan penganjuran Mini Merdeka Enduro Challenge pada 31 Ogos 2017 lalu, pihak Bina Darulaman Berhad (BDB) telah meminta saudara Nasron untuk mencadangkan satu acara sukan MTB di Darulaman Trails pada penghujung tahun 2017.

PC230245

Melewati Sec. Rock Garden @ SS1

Mengambil peluang dari sambutan disiplin Enduro, berinspirasikan penganjuran Kejohanan Kiara Enduro, berbekal pengalaman dan kejayaan penganjuran Merdeka BDB Enduro Challenge yang telah mempamirkan kemampuan. MAKA ke arah penganjuran ini, satu jawatankuasa telah dibentuk pada 24 Oktober 2017 bagi merangka format kejohanan, mempromosi acara, menyiapkan trek yang bersesuaian, menyediakan bajet, mempersiapkan tempat dan mencadangkan tarikh yang sesuai.

PC230260

Berhampiran Ending SS1

Setelah perbincangan dengan pihak BDB, tarikh 23 Disember dipilih untuk acara yang diberi nama ‘BDB Enduro Challenge 2017’. Kearah perlaksanaan yang teratur, kami menyediakan satu ‘jadual perlaksanaan kerja’ sebagai garis panduan dalam melaksanakan tugas. AJK diberi tanggungjawab masing-masing disamping konsep musyawarah diterapkan.

DSC07897

Pendakian  LS 2

Kali ini penganjuran melibatkan 4 stage dengan jarak keseluruhan sejauh ± 8km dan ketinggian maksima 110 meter. Beberapa laluan baru dibina dan diubahsuai bagi menambahkan lagi cabaran dan tekanan. Ya... sekali lagi kami menggunakan sistem chip elektronik timer. Khidmat sahabat dari SPORTindent (Nazir) digunakan lagi. Kami nyahkan kerumitan, terapkan kepintaran agar pergerakan peserta di trek dapat dikesan dan keputusan yang tepat lagi cepat terhasil. 

bdb Enduro

Dengan fee RM70.00 kami memberi peluang kepada lebih ramai peserta dari pelbagai lapisan dan gender untuk bertanding dengan lebih sesuai dan adil, maka 7 kategori diperkenalkan. Hadiah yang menarik ditawarkan, peluang yang lebih dipersembahkan. 5 terpantas ditangga teratas (dalam kategori) bakal menaiki pentas.

Cat & prize

Usaha kami nampak berbaloi, seminggu sebelum kejohanan sudah ramai rider datang mencuba, semua yang mencuba terasa teruja tidak sabar untuk beradu domba.

 PC220216

Latihan di ketika kering @ SS3

23 Disember 2017 kejohanan bermula. Trek yang kering kelmarin mula basah dengan curahan hujan sejak malam semalam ( Jabatan Kajicuaca meramalkan tempias Ribut Tropika Kai-Tak akan menyebabkan negeri-negeri di utara Malaysia Barat  mendapat hujan pada Jumaat malam hingga Ahad 22 – 24/12/2017 ) Maka pastilah cabaran semakin terasa tetapi ini membuat rider lebih berhati-hati.

‘Heaven & Hell’ … begitulah antara gambaran rider terhadap trek yang ada. SS1(Trail Balik Kampung) membuat ramai peserta macam nak berpatah balik ke rumah (Time ujan ni dok rumah rehat sambil pekena secangkir kopi dicicah roti - kan shockkkk..!). Kelicinan di laluan yang baru dibuka memang tak dinafi. Hanya yang bersemangat  kental, akan berusaha menghabiskan cabaran yang dipersembah. Titi Balik Kampung yang curam memang sesuai untuk yang berhati kering, lintang pukang dek penangannya, kemahiran dipupuk tumpuan diberi, basikal dilatu sambil meluncur laju. Ada yang berguling di Rock Garden, tak kurang juga meredah bersahaja.  NAMUN berbeza pula di SS2 (Trail Pak Guard) HULALA... masa untuk menikmati laluan yang dihidang dengan lahap TETAPI pada SS3 (Trail Longkang) hmmm … ramai yang kecundang, rebah di medan, ada yang meluncur  basikal, hanya yang tabah dan punya keyakinan  tinggi dapat mengatasi drop yang menyengat dan last SS4 (Trail Freeride) melaju disini tanpa menoleh ke belakang, namun tenaga diperah dipermulaan membuat ada yang sudah mengah. ALHAMDULILLAH kejohanan berjalan dengan lancar tanpa kecederaan serius bahkan semua peserta berjaya mencukupkan kuota. 

DSC08001

Banyak suka duka dalam pelbagai perkara. Apapun pasti ada kekurangannya, namun kami cuba untuk meminimakannya sesuai dengan keperluan dan kemampuan. Mungkin kami bukan yang terbaik namun kami sedaya upaya memberi yang terbaik. Bagi pihak Jawatankuasa penganjur, aku menyusun jari memohon ampun sekiranya ada kekurangan dan kelemahan. Segala keseronokan dikongsi bersama. Insyaallah tahun hadapan ketemu lagi ..

Terima kasih kepada semua peserta dan penyokong (keluarga dan sahabat handai) tanpa anda semua sepilah trek ini. Semestinya penghargaan tidak ternilai kepada kepada pihak penaja terutama pihak BDB yang sentiasa memberi sokongan sepenuhnya kepada penganjuran. Pada ahli Jawatankuasa yang bertungkus lumus mempersembahkan acara agar berjaya. Tidak dilupa kepada Trailbuilders, dengan kudrat mereka, trek yang bergaya berjaya disedia, barisan Marshall yang mengawasi laluan dengan sabar dan tidak lupa kepada semua sahabat, penyokong, pendokong dan penonton yang memberi sokongan samada moral dan juga material .. TERIMA KASIH semua.

Dengan penyertaan seramai 97 peserta (semua 109), dengan masa lebih 3 ½ jam acara berjalan maka keputusan muktamad adalah seperti berikut: -

result01

result02

Untuk maklumat lanjut sila download keputusan di link bawah

1. Keputusan keseluruhan - PDF Format (KLIK) 

2. Keputusan ikut kategori - PDF format (KLIK)

DSC_8137

Pendaftaran & Pengambilan Transponder + Sarapan (Nasi Lemak Viral sama susu kambing)

DSC07929

SS3 yang mencabar

PC230339

Mudah menackle di drop longkang @ SS3

PC230347

PC230403

Titi @ SS4

PC230408

Titi Tampak Sisi @ SS4

PC230420

SS4

PC230425

ASBT @ SS4

PC230440

Bandit Tunnel @ SS4

PC230383

PC230501

Hebatnya cengkaman Topui ?????

PC230526

Lompatan Penamat

DSC_8621

Hanya 3 pemenang dalam kategori Women

PC230125

ELITE

PC230123

OPEN

PC230120

MASTER A

DSC_8661

MASTER B

DSC_8648

MASTER C

PC230534

MASTER D

DSC_8710

Cabutan bertuah dihoskan oleh Cikgu Mukhlis aka CM

DSC_8705

Barisan AJK pertandingan dan wakil BDB

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...