Tarikh : 06 Mac 2014
Lokasi : JKS 6, Jalan Kuala Sedaka, 06900 Yan Kedah DA
Coordinate: N5 52.174 E100 22.802
Pokok nipah adalah tumbuhan palma yang hidup subur dikawasan yang berpaya, lembab dan berlumpur. Ia boleh didapati di kawasan pinggiran kampung, tepi sungai dan tepi pantai. Pokok yang boleh dipelbagaigunakan oleh penduduk kampung. Daunnya di jalin menjadi atap, boleh menjadi pembalut makanan, boleh juga dibuat ‘perasap’ sebagai rokok daun nipah. Buahnya boleh dimakan dan tangkai buah pula bila diproses dengan kaedah tertentu boleh menghasilkan air atau dikenali sebagai nira. Nira yang dihasilkan sangat enak dan manis. Sesuai untuk menyejukkan badan dan menghilangkan dahaga bahkan mempunyai nilai perubatan.
Daerah Yan merupakan antara kawasan pengeluaran nira nipah yang terkenal di Kedah. Kebetulan ada urusan didaerah ini lalu singgah ke Ladang Nipah milik Ismail Che Kar yang menjadi terkenal ekoran musim piliharaya kecil DUN Sungai Limau pada 04 November 2013 lalu.
Telah mengusahakan perniagaan ini sejak 20 tahun lalu dan mula mempromosikan sebagai kawasan tarikan atau taman sejak tahun 2009. Beliau bersama isterinya Rohana Ali telah meningkatkan taraf dengan mencantikkan kawasan paya berdekatan rumah mereka. Kawasan berlumpur ditambun dan diletakan meja taman tetapi masih mengekalkan ekologinya agar pengunjung dapat melihat secara dekat cara dan proses pengambilan nira . Pengunjung boleh menikmati nira dengan harga RM10.00 satu jag dan sepinggan kacang goreng. Kenikmatan akan dirasai bila meminum nira yang segar dibawah teduhan pohon nipah sambil disapa angin bendang.
Pengunjung dinasihatkan untuk membuat tempahan dahulu kerana bekalan yang agak terhad (kerana permintaan yang agak tinggi). Tempahan boleh dibuat di :- 012-4355104 atau 017-5542354. En. Ismail memberi jaminan bahawa nira nipahnya adalah asli dan tidak dicampur dengan gula atau perasa lain.
Post berkaitan : Ladang Nipah Kipli (KLIK)
Minum dibawah teduhan nipah
Satu jag RM10.00 + kacang
Bunga nipah keluar di celah-celah pelepahnya. Bunganya bergugus di hujung tangkai dan menghasilkan buah.
Berbuah dihujung bunga
Buah yang sesuai akan dipilih dan tangkainya akan dilurut bagi mengeluarkan air nira
Tangkai akan dipangkas untuk tempoh tertentu bagi mendapatkan air nira dan ditadah ke dalam botol atau tukay (bekas untuk menadah air nira).
Tukay dimasukkan ke dalam batang pelepah pokok nipah ditutup dan diikatkan dengan plastik supaya serangga tidak memasukinya.
No comments:
Post a Comment