Translator

Monday, November 24, 2014

Bukit Payung: Menjejaki Laluan Silam

Tarikh  : Sabtu, 22 November 2014       
Jarak   : ± 9km
Max Elev :  434  meter   
Rider : 4 orang – Pudin, Rohizam, Ustaz Raja dan Cik Li 
Coordinate: N6° 16.717' E100° 28.899'

Sudah lama aku ingin menelusuri semula laluan lama yang pernah dirintis oleh Geng Nasrul (Lontruth), Adihariman dan beberapa rakan semasa pencarian mereka untuk penganjuran Kedah Jamboree 2009. Sementelah pemandu jentera berat  pula memaklumkan kepadaku mengenai laluan baru yang beliau laksanakan (beliau tinggal  didusun bapa saudaraku). Ini menaikkan lagi semangatku untuk menjejaki semula laluan lama ini. Aku sudah beberapa kali mencuba menjejaki laluan lama ini namun gagal kerana beberapa masalah

Namun hari ini bertekad menjejaki laluan ini dengan ditemani oleh 3 orang sahabat iaitu Ustaz Raja, Zam dan Cik Li. Dengan berbekalkan maklumat trek  hasil dari plot yang aku perolehi dari GPS Adiharriman, aku akan telusuri laluan baru ini disamping berusaha menjejaki semula laluan lama yang mungkin sudah dipenuhi semak dan samun. Kami memulakan kayuhan dari Kampung Charok Latah (N6° 16.435' E100° 29.502') pada jam 8.15 pagi . Laluan ini agak sunyi dan  curam dibeberapa tempat. Beberapa kali kami berhenti menarik nafas sambil meninjau dan menilai kedudukan supaya dapat memahami kawasan yang kami rentasi. Pemahaman terhadap kawasan penting kerana ia memudahkan proses penerokaan untuk episod seterusnya. Ada beberapa pecahan laluan dari laluan baru. Apabila sampai ke permatang aku mendaki ke puncak bukit (Penduduk tempatan panggil Bukit Kubur Anak Dara). Pada ketinggian 375 meter aku meninjau kawasan laluan untuk mencari denai lama. Setelah memahami laluan lalu aku mengajak sahabatku untuk meneruskan kayuhan ke puncak Bukit Payung (N6° 17.018' E100° 28.610') kerana mereka belum pernah sampai ke sana.

Setelah berehat sambil menikmati panorama alam, kami pun turun dan mengikuti denai lama yang pernah digunakan oleh sahabatku sebelum ini. Penurunan dilaluan yang sedikit semak sehingga berjumpa pula sebuah bukit yang kami cadang untuk daki pada minggu hadapan. Semasa penurunan tadi, semanggang (fork) basikal aku bocor akibat hentaman keras dan selepas itu aku terpaksa berhati hati menurun kerana semanggangku tidak lagi bertindakbalas namun alhamdulillah selamat tiba ke bawah tepat jam 12.00 tengahari.

Semanggang basikalku bocor - dari travel 120mm jadi 0mm akibat penurunan yang kasar

Insyaallah selepas ini beberapa rakan Jitra akan berusaha mencari laluan yang bersesuaian bagi memberi peluang peminat MTB menikmati dan merasai trek di Gugusan Bukit Payung.

Laluan baru

Meninjau lembah yang pernah aku jelajah dahulu

Bukit dibelakangku – akan diteroka pada minggu hadapan (cadangan)

Tudia … laluan mencanak agak mencabar

Hati-hati! - Penurunan disini agak curam dan laluan longgar

Menjejaki laluan lama

Jumpa Bukit yang cadang untuk dijelajah pada minggu hadapan

Bagaikan Canyon – ada air yang mengalir turun disebelah

Monday, November 17, 2014

Kembara Himalaya: Kakani - CountrySide Ride

Tarikh :  23 Oktober 2014     
Route: Kathmandu – Mudkhu – Tinpiple - Kakani – Kathmandu(KTM)
Jarak : ± 45km
Coordinate :  N27° 48.942' E85° 14.835'

Hari ini hari Deepavali (Malaysia sambut awal sehari). Suhu semakin menurun pada paginya (± 14°C) dan nyaman pada tengaharinya (± 22°C). Pagi yang lesu keluar dari Kathmandu menuju Kakani. Kakani terletak ± 29 km ke Baratlaut Kathmandu. Seperti Nagarkot ia adalah lokasi untuk menikmati panorama lanskap pergunungan alam dan melihat keindahan matahari terbit dan terbenam. Boleh melihat beberapa puncak yang berdiri megah seperti Ganesh Himal (7,111m), Manaslu (8,163m), Garuishanker (7,134m) dan Annapurna (8,091m). Adunan alam yang indah dengan latarbelakang pergunungan dan lembah, pepohon pine yang tumbuh meliar di lereng gunung dan perkampungan tradisional yang terserlah dengan penduduk yang ramah menjadikan daya tarikan ke Kakani.

Menempuhi laluan tanah tinggi yang indah dengan tanjakan dijalan berturap. Hari ini jalanraya agak  kurang sesak dengan kenderaan tetapi padat pada kenderaan awam (ramai bercuti dan balik kampung kot sempena Deepavali). Kayuhan penuh dengan warna warni alam dan penduduk, di beberapa kawasan ada perayaan dan sambutan sempena Deepavali seperti tarian dan sebagainya.

Selepas menikmati pemandangan banjaran Himalaya kamipun turun dengan mengikuti laluan offroad. Kayuhan disajikan dengan  pemandangan tanaman padi.

Untuk makluman padi merupakan makanan asasi rakyat Nepal dan menjadi tanaman utama(± 50%) dalam sektor perladangan. Ia ditanam di pelbagai bentuk rupabumi dari kawasan kaki gunung hingga ke kawasan tanah tinggi. Tanaman skala kecil bukan berbentuk perladangan dan masih menggunakan teknologi tradisional. Aku berpeluang melihat secara dekat cara penanaman padi, menyentuh dan merasai sendiri padi sambil  berbual dengan beberapa petani. Ada juga petani yang mempelbagaikan kegiatan pertanian dengan sulaman tanaman bunga-bungaan dan ternakan kambing atau lembu.

perkampungan tradisional sambil disapa oleh penduduk yang ramah

Tanah tinggi yang indah

Menyaksikan pentas Bollywood dari penari genit dipertengahan jalan

offroad - Downhill

Menuai padi secara tradisional

Mudahalih - Alat pemisah padi dari tangkai

Kayuhan diiringi beberapa ekor helang yang berterbangan


Pautan Kembara Berkaitan

1. Kembara Himalaya – Perancangan
2. Kembara Himalaya – Pendahuluan
3. Kembara Himalaya – Day 1
4. Kembara Himalaya – City Tour & Kirtipur
5. Kembara Himalaya - Nagarkot: Panorama Indah Bumbung Dunia
6. Kembara Himalaya – Trisuli River: Berakit Meredah Jeram     
7. Kembara Himalaya – Kakani: Countryside Ride

Wednesday, November 12, 2014

Kembara Himalaya: Trisuli River - Berakit Meredah Jeram

Tarikh :  18 Oktober 2014     
Route: Kathmandu – Malekhu Khola – Mugling -  Kathmandu
Jarak : ±230km  ± 16km(berakit)
Coordinate :  N27° 50.724' E84° 39.649'

DAY 5

Nepal adalah antara destinasi bagi pecinta Alun Jeram(rafting). Terdapat 16 lokasi sungai dikenalpasti untuk aktiviti sebegini dengan beberapa gred kesukaran tersedia untuk di cuba. Mengambil kesempatan untuk mencuba aktiviti ini, maka Trisuli River dipilih oleh kami (beginner) untuk mencabar alam, mengharung jeram dan menikmati keindahan alam. Jaminan keselamatan diberikan dan sungai ini dikatakan gred 3+. Trip ini sesuai untuk semua orang bermula dari kanak-kanak berusia 5 tahun hingga dewasa berusia 70 tahun. Bayaran sebanyak USD 35 dikenakan meliputi pengangkutan pergi balik dari Kathmandu ke Malekhu Khola, makan minum dan perlatan rafting. Kami dikenakan caj sebanyak USD30.00 kerana tidak mahu pakej bersekali dengan makanan.

Seawal pagi kami dijemput dari hotel dan berjalan kaki ke perhentian bas. ± Pukul 7.15 pagi  bas bertolak membawa kami melalui Jalanraya Pritivi Rajmanga menuju ke arah Pokhara. Jalan berbukit yang berbengkang bengkok dan dipenuhi lori dan kenderaan. Pemanduan disini sungguh kasar lagi gelojoh. Perjalanan sejauh 98km memakan masa hampir 5 jam disajikan dengan pemandangan tanah tinggi yang indah tetapi sangat membosankan.

Kami diturunkan disatu kawasan perkampungan (N27° 50.724' E84° 39.649') yang menjadi tempat permulaan untuk berakit. Disini sudah ada beberapa orang pelancong yang turut ingin mencuba alun jeram ini. Setelah selesai mengisi borang ‘lepas tanggungan’ dan memakai kelengkapan, kamipun berjalan ke tebing sungai yang  sudah tersedia beberapa buah rakit. Setiap rakit akan dimuatkan 8 orang dan alhamdulillah 2 orang warga Timur Tengah bersama dengan kami. Sebelum bermula kami diberi penerangan dan taklimat keselamatan oleh petugas. Rakit kami turut diiringi dan diawasi oleh petugas berkayak bagi memastikan perjalanan kami selamat dan lancar.

Sesungguhnya perjalanan berakit melalui beberapa jeram cukup menarik. Menyusuri sungai ini dengan pemandangan bukit bukau yang sungguh cantik  dan pantai yang berpasir halus lagi putih. Merentasi beberapa buah jambatan gantung yang panjang, menyaksikan air terjun yang turun ke sungai dan dipenghujung kelihatan cable car yang menuju ke Tokong Hindu Manakamana yang berada di atas bukit. Tak terasa penat walau 4 jam bertarung melawan jeram sejauh ±16km. Kami berhenti rehat dibeberapa tempat bahkan dapat berenang  di dalam sungai yang dingin airnya. Perjalanan kami berakhir berhampiran pekan Mugling (N27° 51.408' E84° 33.689'). Alhamdulillah ada kedai muslim disini, maka dapatlah melapik perut sambil menunaikan kewajipan.

Classification of rivers
Maintaining the highest standard of safety and service, river trips have been classified in accordance to status of water flow, rapids & remoteness.

CLASS I Easy. Small rapids, fast moving water with riffles and small waves, few obstructions, minimal risk to swimmers and possibility of self-rescue.

CLASS II Novice. Gentle straightforward rapids with wide and clear channels and slight manoeuvring required.

CLASS III Moderate. Exciting rapids with irregular waves and hazards, strong eddies and current and skilled manoeuvring required.

CLASS IV Very difficult. Raging rapids, powerful manoeuvring required and turbulent water flow.

CLASS V Extremely difficult. Long and very violent rapids with several hazards, unavoidable waves and holes or steep, congested chutes with complex demanding routes, high degree of danger to swimmers, expertise and reliable high quality equipments required for safe passage.

CLASS VI Unrunnable. Extremely difficult rapids, high chances of death and destruction of equipments and very slim chances of rescue.

Air terjun yang turun ke sungai

dua orang rakan dari Timur tengah – bekerja di Dubai, Hussain dan Amru

Tenang Mengemudi

Tersasar ke tepi – pelancong dari Rusia dan China

Berehat seketika di pantai

Suspension Bridge sejauh 100 meter


Pautan Kembara Berkaitan

1. Kembara Himalaya – Perancangan
2. Kembara Himalaya – Pendahuluan
3. Kembara Himalaya – Day 1
4. Kembara Himalaya – City Tour & Kirtipur
5. Kembara Himalaya - Nagarkot: Panorama Indah Bumbung Dunia
6. Kembara Himalaya – Trisuli River: Berakit Meredah Jeram
7. Kembara Himalaya – Kakani: Countryside Ride

Tuesday, November 04, 2014

Kembara Himalaya: Nagarkot – Panorama Indah Bumbung Dunia

Tarikh :  19 Oktober 2014     
Route: Kathmandu – Nagarkot– Kathmandu (KTM)
Jarak : ± 67km
Coordinate :  N27° 43.121' E85° 31.167'

Jemu dengan laluan yang berdebu @ Kathmandu

Day 3

Pukul 7.00 pagi, dingin sekali pagi ini, suhu mencecah 16°C, Berbondong kami menelusuri jalan yang masih lengang keluar dari Kathmandu yang penuh debu. Mengambil jalan besar Arnikoraj Marg dan melewati Lapangan Terbang Antarabangsa Tribuvan menuju ke Nagarkot. Nagarkot terletak ±35km dari Kathmandu dan berada pada ketinggian > 2,000 meter dari paras laut dan sudah tentu udaranya nyaman dan sejuk. Sesuai dengan kawasan tanah tinggi,  semestinya jalan mendaki berbengkang bengkok dan pasti  tanjakan’ mencanak yang menguji mental dan fizikal. Jenuh ‘rengkuh’ sebelum nak sampai namun terubat dengan pemandangan indah yang menenang jiwa, mengubat letih, meredakan tekanan.

Nagarkot pernah menjadi lokasi percutian musim panas keluarga Diraja Nepal sebelum ia menjadi tumpuan pelancong kerana kedudukannya yang strategik memberi keselesaan dengan pemandangan yang mengkagumkan. Kehidupan  menenangkan yang jauh dari hiruk pikok kehidupan kota yang sibuk. Dianggap sebagai tempat yang terbaik untuk menikmati keindahan matahari terbit dan terbenam. Dapat melihat pemandangan indah lagi menakjubkan banjaran disekelilingnya seperti Himalaya, Nagarkot, Banjaran Annapurna Manaslu, Ganesh Himal, Langtang dan lain-lain lagi. Bahkan gunung Everest jelas kelihatan jika kena pada masanya.

Berada di Beranda Unkai Resort – mengamati snowy mountain

Dengan hampir 872 spesis burung di Nepal (± 8% of the world total) maka Nagarkot layak dinobatkan sebagai Bird Watching Zone. Dengan gunung ganang cantik menghijau sangat sesuai dengan habitat burung. Kelangsungan hidup burung dipersekitaran ini turut membantu petani mengawal serangga dan makhluk perosak yang merosakkan tanaman mereka dan membantu keseimbangan alam secara semulajadi.

Nagarkot juga menjadi pilihan kaki hiking. Silalah cuba Trek Nagarkot - Dhulikhel sejauh 18km. Dengan permulaan dari ketinggian 1,900 meter dan berakhir di ketinggian 1,300 meter mengembara ke Lembah Panchkal yang indah pemandangan alam dan kampung. Hayunan kaki sambil bersantai memakan masa 7 – 8 jam perjalanan.

Agak lama menikmati pemandang indah alam di Unkai Resort (N27° 43.691' E85° 31.571' ). Terasa hampa kerana awan dan kabus tebal melindungi pemandangan Gunung Everest. Namun beberapa puncak bersalji dari banjaran lain dapat dilihat berbalam-balam beberapa ketika sebelum dilindungi awan dan kabus sekali sekala. Selepas menikmati makan tengahari berupa maggie kami meluncur turun melalui jalan offroad yang berbatu sejauh hampir 12km yang membuat sakit punggung dan pinggang tambahan pada lutut (rugi tak bawa Fullsusp).

Menuju Nagarkot - Jalan yang semakin lengang

Banjaran di Belakang

kelangsungan hidup

Nagarkot menjadi tumpuan pelancong – santapan mata sunset/sunrise

Unkai Resort di hujung puncak – gambar dari internet

Bersambung …..


Pautan Kembara Berkaitan

1. Kembara Himalaya – Perancangan
2. Kembara Himalaya – Pendahuluan
3. Kembara Himalaya – Day 1
4. Kembara Himalaya – City Tour & Kirtipur
5. Kembara Himalaya - Nagarkot: Panorama Indah Bumbung Dunia
6. Kembara Himalaya – Trisuli River: Berakit Meredah Jeram
7. Kembara Himalaya – Kakani: Countryside Ride

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...